Projektina leikkimökki

vanhat ovet ja ikkunat leikkimökissä

Meille rakennettiin viime kesänä tytöille leikkimökki. Ajatuksena oli, että kun lapset ovat pieniä niin rakennus toimii leikkimökkinä ja myöhemmin kesäisenä vierasmajana. Jo alusta asti vaatimuksena oli, että aikuinenkin mahtuu liikkumaan mökissä ja sinne saadaan täysipitkä sänky, jotta yöpyminenkin onnistuu.

Mietimme pitkään mökin ulkonäköä. Perinteinen vai moderni. Asuintalomme on siis pellon ja metsän reunassa ja niin sanottu perinteinen maalaistalo, joten jotenkin tämän leikkimökin oli istuttava maisemaan. Markkinoilla oli tarjolla monenlaisia leikkimökkejä ja vierasmajoja. Alkuun etsimmekin valmista ratkaisua mutta sellaista ei tullut vastaan niin Teemu näppäränä miehenä sai rakennusmiehen pestin hyvällä työnjohdolla.

Päädyimme siis pohdintojen jälkeen pulpettikattoiseen ratkaisuun. Mökin mitoiksi tuli 3,5 m x 2,5 m ja päälle vielä pieni terassi. Seuraavaksi sitten piti miettiä ovet ja ikkunat.  Jotenkin oli ajatuksissa jokin vanha peiliovi, jonka voisi maalata.

Leikkimökin runko, moderni

Yhtenä sateisena kesäpäivänä päätin tyttöjen kanssa käväistä vain katsomassa lähellä olevassa perinnerakentamisen liikkeessä heidän tarjontaa. Myyjä esitteli ovia ja ikkunoita kunnes huomasin turkoosinsiniset pienet pariovet. Ne lähes kutsuivat luokseen ja kuiskivat minulle, että me muutetaan teille. Ovet olivat peräisin 1800-luvulta ja lähtöisin Rymättylästä. Alkuperäiset hirsikarmitkin olivat olemassa. Hinta olikin sitten jotain aivan muuta mitä olin oviin ajatellut sijoittaa, mutta pakko oli kuva niistä ottaa ja alkaa suostutella meidän rakentajaa. No, niinhän siinä sitten kävi, että hyvät neuvottelutaidot omaavana päästiin yhteisymmärrykseen, että ovet hankitaan. Löytyipä samaisesti liikkeestä myös ikkunat mökkiimme. Ovet olisivat jo tuollaisenaan, kauniin kuluneena, elämää nähneenä sopineet mökkiin mutta aika oli tehnyt tehtävänsä ja ovet vaativat kunnostusta. Vanhempi neideistämme toivoi vaaleanpunaista mökkiä mutta tein kompromissin, että ovet maalataan vaaleanpunaisella ja mökki valkoisella.

1800 luvun vanhat pariovet

Rakentaja rakensi ja sisustaja sisusti. Mökin pystyttämisen ohella aloin entisöimään ovia ja ikkunoita. Ja koska intoa riitti tein myös kalustesuunnitelman mökkiin ja aloin metsästämään oikeanlaisia ja hintaisia kalusteita.

Leikkimökin rakentaminen

Ja miltä tämä mökki sitten näyttää sisältä… siihen palaan tuota pikaa!

 

Tästä pääset lukemaan projektin toisen osan!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Liisa
  18.5.2016 at 23:25

  Voi kuinka hieno! Tämä teidän mökki on just sen mallinen, mitä itsekin olen meille metsästänyt, pulpettikatto, pariovet, vierasmajaksi ja myös aikuisten käyttöön käyvä. Aivan upea! Ja tuo sisustus on kyllä niin karkki. Meillä on kolme pientä tyttöä ja he olisivat aikasta onnessaan tuollaisessa pirtistä, joten voin vaan kuvitella teidän käyttäjäkunnan onnellisuuden 🙂
  Olisiko mahdollista saada lisää speksejä? Seinäkorkeuksia yms. Ja onko seinät verhoiltu sisältä tiheämmällä laudoituksella vai onko vain tuo yksi lauta? Jos vaan ehdit vastata tänne tai laittaa sähköpostia, niin olisin tosi kiitollinen.

  • Reply
   Sirkku
   22.5.2016 at 14:25

   Moikka,

   Kyllä, meillä on kaksin kappalein onnellisia leikkijöitä. Milloin on kauppaleikit ja milloin hoidetaan vauvaa ja viihdytty on.
   Sisätilan mitat ovat siis 3,5 m x 2,5 m. Ulkopuolella oleva terassin on 1 m syvä. Takaseinän korkeus on 2,1 m ja etuosan korkeus on 2,5 m. Mökki on verhoiltu normaalilla ulkoverhouspaneelilla, joten sisäpuolella ei ole erillistä laudoitusta. Katto on tehty raakaponttilaudasta ja päällä toki huopakate. Maalaamiseen voin antaa vinkin, että oli aika työlästä saada maali niihin laudan rakoihin sisäpuolella. Eli kannattaa maalata joko ennen kuin mökki on pystyssä tai verhoilla sisäpuolelta sileällä laudalla 🙂 Toivottavasti tästä oli apua ja rakentamisen iloa!

   • Reply
    Liisa
    22.6.2016 at 22:16

    Nyt vasta muistin tulla kurkkaamaan vastausta, kiitos! Miehellä alkaakin kohta vallan sopivasti kesäloma, tuli yksi pikku proggis lisää, tällä lähdetään liikkeelle, katsotaan, mitä tulee 🙂

 • Reply
  Ute Lias
  3.9.2018 at 14:56

  Mites lupa asiat?
  Rakennusvirastoon oltu yhteydessä?

  • Reply
   Sirkku
   3.9.2018 at 15:19

   Terve,
   Jos itse suunnittelet leikkimökin rakentamista, kannattaa tosiaan olla yhteyksissä oman kunnan rakennusvalvontaan niin sieltä saat tarkemmat, oman kuntasi linjaamat ohjeistukset mitä lupia mihinkin tarvitaan 🙂

 • Reply
  https://kodinplaza.fi/
  12.3.2019 at 12:20

  Aivan upea kokonaisuus. Nuo ulospäin aukeavat pariovet ovat ihan mielettömät 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.