Mihin mies kiinnittää huomiota asuntomessuilla?

Ollessani asuntomessuilla ajattelin hieman perehtyä talojen teknillisiin ratkaisuihin ja siihen millaisella tarkkuudella messutalojen viimeistelyyn on paneuduttu. Aika nopeasti kävi ilmi, että viime vuoden Vantaan asuntomessuihin verraten ei tällä kertaa juurikaan taloissa ollut asiantuntijoita kertomassa talojen laitteista tai lämmitysmuodoista tai ylipäätänsä mistään. Johonkin taloon oli valaistusta ollut suunnittelemassa ledi-valoihin erikoistunut firma mutta muuten oli kyllä hyvin hiljaista.

Mukava oli huomata, että oikeita ammattilaisiakin vielä löytyy. Talo Pikkuusen paree, jossa oli valkoista puupintaa ja kantavia palkkeja näkyvillä oli viimeistelty huippuluokkaisesti.

IMG_1438

Samaa ei ihan voinut sanoa talosta joka on lähes jokaisessa lehdessä komeillut jo etukäteen. Katoissa oli talon henkeen sopivat palkit mutta pettymys oli jonkinmoinen kun huomasin, että kaikki palkit oli tehty koteloimalla ja naulat paistoivat ikävästi mustasta pinnasta.

IMG_1696

Toinen mikä laittoi kovasti mietityttämään oli se, että jos talon kustannusarvio 400000 – 600000 euron väliltä, niin en kyllä haluaisi niissä nähdä tällaisia listoituksia. Viimeistely on se, joka näkyy ja jonka kyllä huomaa.

IMG_1511

Ja kyllä on suunnittelijoilla ollut tekemistä, kun on kaiken saanut pieniin neliöihin mahtumaan. Veikkaisin kuitenkin, että käytännöllisyys on ollut toissijainen asia kun tässäkin kylppärissä oli suihku n.30cm ovesta ja ilman kynnystä niin ihan varmasti suihkuttelun jälkeen vettä on myös pukuhuoneen puolella.

IMG_1514

Tai jos siihen siivouskaappiin on pakko se talon toinen wc saada.

IMG_1515

Hieman päänrapsutusta aiheutti myös se, että onko tontit pieniä vai mikä on ollut syynä mutta kyllä saa aikamoinen rattimies- tai nainen olla kun auton talliin ajaa, kun rakennusten väli on 6m ja autot alkaa olla 5m pitkiä! Ainakin siinä rakennuksessa jota jäin hämmästelemään oli iso autotallin nosto-ovi, joten päättelin sen olevan autotalli.

Vaikutti siltä, että tämän talon ilmalämpöpumppu oli varmaan unohtunut rakennusvaiheessa asentaa kun oli jouduttu putket ja kaapelit vetämään pintavetona jälkeenpäin. Seinän takana ne meni vielä eteisen vaatekaapin läpi. Eikä sillä, jos pumppu olisi ollut vaikka eteisessä, mutta kun se oli olohuoneessa. Mutta parannusta toki tämäkin että pumppua oli asennettu. Muutama vuosi sitten sai hämmästellä miksi todella monessa talossa oli rakennusvaiheessa jätetty viilennyslaitteet asentamatta.

IMG_1600

Mutta vielä niihin oikeisiin ammattilaisiin, kyllä oli hienoa katsoa koivuvanerista tehtyä todella hienoja saunan seiniä ja ulkorakennusta jossa vanhaa kunnon lohenpyrstö-liitosta.

IMG_1558

IMG_1519

Sisustustakin väistämättä katselin ja yksi jäi mieleen syystä, että en ymmärtänyt mikä näiden verhojen tarkoitus oli. Huoneessa on verhot mutta ei niitä kyllä ikkunoiden eteen saa… Liekö uusi muoti seinien päällystämiseen rantautumassa kankaita käyttäen.

IMG_1538

Messuterveisin, Teemu

Ps: Täältä löydät vielä asuntomessujen kirjoitukset hauskoista ideoista ja lastenhuoneista.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.